miercuri, 16 octombrie 2019

Ura din societatea romaneasca

Societatea romaneasca a ajuns la un nivel de ura insuportabil. In spatiul public si intr-o buna parte dintre relatiile interumane, aerul este irespirabil.

Alegerile europarlamentare (26 mai 2019) au fost o buna ocazie pentru a reduce nivelul de ura. Dar foarte putin s-a schimbat de atunci.

Valul de ura va matura la vot o mare parte din clasa politica actuala. Nu va fi o revolutie in Romania, pentru ca nu sunt conditii (de ce nu sunt, e o discutie mai ampla - nici chiar o criza economica severa nu le-ar putea creea) pentru ca ura sa se coaguleze suficient pentru a darama in strada un regim politic. Schimbarea actualilor politicieni toxici, harsaiti in eternele politici duplicitare practicate de 30 de ani, se va produce. Nu stim ce va veni in loc.

Va fi insa si un pret de platit: demonul urii va bantui toata societatea romaneasca si va lasa rani care se vor vindeca greu. Demonul urii nu e controlabil, odata lasat liber isi va construi propria viata.

Asta e societatea in care traim azi. Asta e pretul alegerilor proaste facute in ultimele decenii. Bunul simt nu se mai aude si nu se mai vede.

Daca nu vom gasi lucrurile si oamenii in care sa credem, vom demola tot, vom rade tot si nu va mai ramane piatra peste piatra. Abia atunci ne vom linisti si vom putea alege alt drum. Dar asta inseamna sa sacrificam inca o generatie. A cata?


Minea Claudiu-Remus

Un comentariu:

  1. Trebuie sa facem o cuvenita adaugire ; nu este vorba numai de ura ci si de repulsie .
    Cind o guvernare creeaza prin legi contra firii conditii inegale in societate favorizind categorii sociale in detrimentul altora cind distorsionezi pietele ( agricole , financiare , a muncii , ..... ) cu legi nefiresti la asa ceva se ajunge ; ura si repulsie .
    Nu imi este clar daca guvernarea socialista asta a dorit sau la cit sint ei de narozi nu au realizat ca aici va ajunge societatea romaneasca . Oricum cei care se pretind social-democrati au facut social-democratia de rusine . La nivel mondial . Caci nu astea sint principiile social democrate .
    Daca citim statutul lor ( pe care il gasim aici ; https://www.psd.ro/despre/statut ) vom vedea cu usurinta ca de la virf si pina la cel mai neinsemnat membru toti si-au batut joc de el . Sa ai un statut in care iti stabilesti doctrina si sa o incalci sistematic este dovada clara de minciuna si iresponsabilitate .
    Cind te afli intr-o situatie incompatibila cu principiile tale demisionezi . Indiferent ca e vorba de partid , casnicie , loc de munca , gasca de prieteni , ...... Este un act de manifestare a libertatii desavirsite . Dar in societatea romaneasca actuala exista membri favorizati de aceasta guvernare socialista ( nu social-democrata ) ; mare parte functionari publici si bugetari . Eu nu am cunostinta de vreun membru al acestei hoarde care sa isi fi dat demisia atunci cind a fost gratulat cu beneficii nemeritate luate cu japca legala din rodul activitatii mediului privat . In aceste conditii , probabil , acestor functonari publici si bugetari li se pare nefiresc sa fie aratati cu degetul sau chiar uriti . Daca sinteti atit de constipati mintal nu aveti decit sa va duceti restul zilelor imbuibati de beneficii nemeritate intr-o mare de oprobiu public ( singuri , uitati de prieteni , rude , copii , nepoti , ..... ). Aveti libertatea sa imbatriniti urit la umbra unei pensii ( speciale , probabil ) sigure si nemeritat de mari . Intr-un camin ridicat in trei luni din salariul nemeritat ( la care se adauga , probabil , furturi de materiale si forta de munca din avutia publica ) . Sa iesiti zilnic din casa la cumparaturi defilind in tinuta ,, business ,, ( eventual cu palarie, pantofi de lac si ochelari de soare care sa va ascunda privirea ) si intorcindu-va acasa unde sa inventaiati cumparaturile si saluturile , aproape inexistente , primite in spatiul public . Cei care isi pun singuri pene si emit pretentii fata de cei din jur sint usor de recunoscut in mediul social . Cum este firesc oare ? Sa traim infatuati si singuri sau modest si intr-o mare de prieteni ?

    Inainte de a crede in oameni trebuie sa credem in Dumnezeu . „Nu iti pune nadejdea in oameni, nu iti pune nadejdea in circumstante, nu iti pune nadejdea in tine; ci pune-ti toata nadejdea in Domnul si toate grijile pune-le la picioarele Crucii Sale, si El singur va avea grija de tine si de viitorul tau.” Sa ne amintim ca avem capacitatea sa distingem fatarnicii si sa ne alegem pentru a ne fi alaturi oameni care isi pun nadejdea in Dumnezeu si se calauzesc in viata pe poruncile Lui . Pe ceilalti sa ii lasam in plata Lui daca nu vor sa isi vina in fire . Pentru un om care stie si poate dar nu vrea nu putem decit sa ne rugam lui Dumnezeu .

    Trist este faptul ca tocmai cei care au descoperit ca pot accede social si material pe imoralitate , au capacitatea ( de la Dumnezeu ) sa construiasca un mediu firesc in jurul lor . Dar nu o folosesc .


    Adrian Popescu

    RăspundețiȘtergere