joi, 3 octombrie 2019

Consiliul Local Mizil 2016-2020

Cand se va scrie (daca se va scrie) istoria perioadei 2016-2020 la Mizil, despre Consiliul Local Mizil se va spune ca a preferat sa fie doar o anexa a primarului, o masina de vot, care s-a complacut intr-o stare de mediocritate.

In mod normal, consiliul local este institutia suprema a administrarii unei localitati, forumul unde au loc dezbateri, se discuta proiecte, se iau hotarari (nu mereu populare) si se pun si se mentin bazele unei fundatii solide, care sa faca dintr-o localitate un loc unde oamenilor le face placere sa locuiasca.

S-a ajuns aici, foarte pe scurt, din cateva motive:

1. PSD (6 consilieri) nu a trecut peste socul pierderii alegerilor pentru functia de primar. In fapt, PSD nu s-a comportat niciodata ca un partid, nefolosind instrumentul care ii oferea posibilitatea de a fi partidul peste a carui opinie nu se poate trece.

2. PNL (5 consilieri) si-a jucat inteligent cartile disponibile, aliniindu-se in urma primarului (o alegere logica si eficienta). Au luat deciziile in interiorul grupului si au fost foarte eficienti in a le promova in consiliul local. Pentru un partid minoritar in consiliu, si-au promovat toate proiectele. Exceptional pentru ei, mult mai putin bine pentru Mizil.

3. ALDE (5 consilieri) a fost grupul care e cel mai greu de inteles. Si-a folosit foarte eficient alianta nationala cu PSD pentru a-si alege viceprimarul. Paradoxal, acela a fost si momentul in care a inceput caderea ALDE, dinamitandu-si singuri toata activitatea viitoare. S-a terminat prost.

4. PNTCD (1 consilier) nu a contat cu adevarat in nici un moment atunci cand s-au luat decizii. Aritmetica e nemiloasa.

Toata aceasta batalie pe mize mici a indepartat consiliul local de la lucrurile importante, care contau pentru comunitate. Deseori, consilierii au evitat sa ia decizii, cerand "sa faca primarul" sau spunand "sa intrebam primarul". De cealalta parte, domnul Silviu Negraru a fost multumit de aceasta atitudine, care i-a oferit control deplin in toate privintele. A putut lua nederanjat toate deciziile pe care le-a considerat necesare. Dar s-a lipsit deliberat de o sursa uriasa de expertiza, care ar fi putut fi folosita in dezvoltarea Mizilului.

Raul a fost facut, nimic semnificativ nu se mai poate schimba pana in iunie 2020.


Raman cateva invataminte de retinut, pentru urmatorul primar si pentru urmatorul consiliu local:

1. Consiliul local trebuie sa redevina institutia care administreaza Mizilul. Pentru asta, implicarea nu poate fi doar 1 zi sau 2 zile pe luna, ci aproape in fiecare zi. E de datoria primarului sa mentina consiliul implicat, in primul rand prin furnizarea constanta de informatii. Informatii, informatii si iar informatii.

2. Activitatea consiliului local trebuie sa devina mai transparenta si sa permita implicarea cetatenilor. Actiunea civica este un lucru rar, de aceea ea trebuie pusa in valoare. Nu va puteti imagina modul absolut mizerabil si revoltator in care o parte din consilieri trateaza cetatenii care asista la sedinte.    

3. Tot in spiritul transparentei, activitatea consiliului trebuie prezentata pe site-ul primariei. De asemenea, hotararile (mai ales cele cu impact major) trebuie promovate inaintea adoptarii si supuse dezbaterii publice. Si aici practica este precara, pentru ca cetatenii nu au fost obisnuiti cu acest demers. Este o alta sursa uriasa de expertiza, care merita din plin sa fie valorificata.

4. Consilierii (individual, prin intermediul comisiilor consiliului local sau prin plenul consiliului, in functie de specificul fiecarei situatii) trebuie implicati in activitatea de zi cu zi a primariei. Asta ar ajuta ca hotararile de consiliu sa fie mai bine intelese si mai bine fundamentate, consilierii avand acces la filozofia si informatiile care sa afla in spatele lor.

5. Consiliul local trebuie sa isi integreze mai bine hotararile intr-un cadru mai larg, astfel incat ele sa fie parte a unei strategii mai ample. Dezbateri majore (precum administrarea domeniului public, siguranta cetateanului, asigurarea utilitatilor etc etc etc) au lipsit aproape cu desavarsire (cand au avut loc, inca si mai rar s-au concretizat intr-un plan care sa fie urmarit si aplicat). Cel mai adesea hotararile sunt punctuale - iar uneori, tocmai pentru ca nu vedeau imaginea de ansamblu, rezolvau o problema si creeau alta.

6. In sfarsit, una din directiile majore de actiune pentru urmatorul primar si urmatorul consiliu local trebuie sa fie aducerea primariei in secolul 21. Filozofia, procedurile de lucru, modul de interactiune cu cetateanul sunt undeva la nivelul anilor 1980. Au aparut tehnologii inovative, care imbunatatesc eficienta primariei si sunt in slujba cetateanului. Acesta este alt domeniu in care actualul consiliu local nu a facut nimic.


Sunt multe de adaugat. Dezbaterea trebuie sa aiba loc, poate nu acum, si poate nu aici. Punctul de plecare trebuie sa fie "consiliul in slujba cetateanului". Pana nu intelegem asta, nu putem reda consiliului local locul si rolul pe care trebuie sa le indeplineasca.


Minea Claudiu-Remus
Consilier local

Un comentariu:

  1. Cei cu functii politice si economice s-au rupt de realitate . Sau , cum se spune acum prin alte medii ,, s-au deconectat de la agenda publica '' . Ii intereseaza propria agenda , propria prosperitate . Ce reprezinta pentru ei etica sau bunul simt ?!

    Astia trebuie izolati social ; asta consider ca trebuie sa faca poporul roman .


    Adrian Popescu

    RăspundețiȘtergere