sâmbătă, 1 iunie 2019

Dupa europarlamentare. Situatia la Mizil.

Mai intai, cateva cifre cheie:

1. PSD a castigat in 5 sectii, PNL in 5 sectii, intr-o sectie a fost egalitate.

2. Nici un partid nu a depasit, in nici o sectie, 30%. Cel mai bun rezultat a fost 29,2% (PNL in sectia 239).

3. In afara de PSD, PNL si USR, au depasit pragul de 5% ALDE, Pro Romania si PMP.

4. USR a luat mai multe voturi decat PNL in 3 sectii.

5. Diferenta dintre PSD si PNL este de 1% - practic cele 2 partide sunt la egalitate, dar la un nivel foarte scazut.

6. Partidele din actualul consiliu local Mizil au impreuna 58,61% - ceea ce inseamna ca 40% dintre votantii mizileni nu sunt reprezentati in consiliul local. Enorm!

7. Nici unul dintre partide nu se poate declara castigator, dar nici unul nu se poate declara pierzator - mai jos explicatii pe partide.


Situatia partidelor

8. PSD a obtinut cel mai mare numar de voturi. Este o pseudo-victorie insa pentru partidul care obtinea peste 50% in primul tur al prezidentialelor din 2014 sau 44% la parlamentarele din 2016. O victorie cat o infrangere - consecinta a situatiei PSD la nivel national, dar si a prestatiei jalnice in Consiliul Local Mizil in actualul mandat.

9. PNL a redus distanta fata de PSD in raport cu alegerile locale. Rezultatul este totusi dezamagitor doar raportand la faptul ca Mizilul are un primar PNL.

10. Pentru primele alegeri la Mizil, USR a obtinut un scor exceptional. Dar acest rezultat exprima mai degraba o stare de spirit decat aprecierea pentru un partid. O sa explic mai jos de ce si care este oportunitatea pentru USR.

11. Cu o campanie agresiva (cea mai agresiva de la aceste alegeri din Mizil), ALDE a reusit sa obtina peste 10%. E un cantec de lebada pentru ALDE, atat prin prisma evolutiei la nivel national, cat si prin decizia de a-l accepta in randurile proprii pe fostul primar Emil Proscan. ALDE a devenit la Mizil cel mai retrograd si cel mai toxic partid in acest moment.

12. Cu campanii invizibile, Pro Romania si PMP au depasit pragul de 5%, capitalizand popularitatea de care se bucura Victor Ponta si Traian Basescu.


Perspective pentru alegerile locale

13. Faptul ca nici un partid nu a obtinut peste 30% (sub 25% chiar) arata atat divizarea politica la nivel local, cat si - mai important - lipsa unor lideri locali puternici (cu viziune si care sa inspire, chiar daca ideile nu le sunt mereu impartasite). Mediocritatea liderilor politici locali se transfera la nivelul comunitatii, explicand in buna masura degringolada in care se zbate Mizilul de ani buni.

14. USR este favorit pentru alegerile locale. Tinerii mizileni s-au unit cumva si au creat o stare de spirit extraordinara. Va fi insa fundamental ca USR sa isi gaseasca liderii locali (si in primul rand candidatul pentru primaria Mizil) care sa se potriveasca spre perfectiune cu acest spirit altruist. Nu va fi usor, dar - daca gasesc oamenii potriviti - USR se poate apropia de 40% la alegerile locale.

15. Cam aceeasi provocare este si pentru Pro Romania si PMP, de a gasi oameni care sa fie oarecum o prelungire locala a celor 2 lideri nationali mentionati.

16. Atat PSD, cat si PNL sunt bine plasate pentru locale, dar au si numeroase vulnerabilitati. Situatia lor va fi inca si mai complicata daca zvonurile care circula prin oras vor deveni realitate.

Minea Claudiu-Remus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu