sâmbătă, 8 aprilie 2017

Informare vizita Franta 27-31 martie 2017

Luni, 27.03.2017

Plecare Bucuresti, sosire Nantes. La aeroport ne-a asteptat Yannick Barthélémy de la Federation Regionale des MFR des Pays de la Loire. Seara am facut impreuna cu el o trecere in revista a programului din zilele urmatoare.


Marti, 28.03.2017

La ora 10 ne-am intalnit cu consulul onorific al Romaniei la Nantes, Doamna Diana Dauphin Lazare. La intalnire au participat si Domnii Yannick Barthélémy, Dominique Ravon si Yves-Marie Heulin. Am discutat despre oportunitatile din zona Nantes pentru firmele mizilene. Doamna consul ne-a sugerat sa participam la targul pentru industrie si subcontractari, care are loc la Nantes o data la fiecare 2 ani.

Am discutat apoi despre formarea prin alternanta din Franta si despre posibilitatile de a invata din experienta franceza.

In final, am convenit sa trimitem o prezentare a Mizilului, a oportunitatilor dim Mizil si a punctelor de interes pentru comunitatea mizileana.

Link:
http://www.consulat-roumanie-nantes.fr

Dupa amiaza am vizitat fostele santiere navale din Nantes, care au fost transformate intr-o zona pentru evenimente culturale si pentru petrecerea timpului liber. O parte din fostele santiere au fost transformate intr-o zona de distractie, cu masini create pornind de la cartile lui Jules Verne (Machines des Nantes).

Link:
http://www.lesmachines-nantes.fr

Seara am luat cina cu partenerii francezi si spanioli, la o masa rotunda cu tema ” Dezvoltarea economica a unei intreprinderi mici in mediul rural. Transmiterea meseriilor, ucenicie in intreprindere si politica de formare deschisa spre Europa”.

Gazda noastra, Jean-Marie Pellerin, este fondatorul unui hotel si a mai multor restaurante in Franta. Restaurantul la care am fost gazduiti se numeste ”Le 7 de table” si este organizat in jurul conceptului de restaurant-crama. Proprietarul este dedicat formarii prin alternanta, motiv pentru care o parte importanta din personal este din randul persoanelor aflate in formare (studiu+practica).

I-am propus Domnului Pellerin sa includa in oferta de peste 800 de vinuri ale cramei si vinuri din zona Mizil. A fost de acord, urmand ca in perioada urmatoare sa ii trimitem mostre. Asupra acestui subiect voi reveni cu mai multe informatii.

Link:
http://www.restaurant-cave-le7detable.fr


Miercuri, 29.03.2017

Miercuri dimineata am fost sa vizitam zona de activitatea economica de La Mothe Achard. Am fost primiti de reprezentanti ai Communaute des Communes de la Mothe Achard, ai asociatiei intreprinderilor si ai MFR de La Mothe Achard. Am facut o vizita a zonei industrial, apoi am mers sa vizitam intreprinderea SMOM, societate specializata in conceperea si fabricarea de utilaje de presare, cu sediul in Franta si cu filiale in Cehia, China si Maroc, avand ca principali clienti firme producatoare de automobile (PSA, Nissan).

Link:
http://www.smom-diemaker.eu

Tot in zona de activitate economica, am vizitat o statie de transfer a deseurilor. Cetatenii pot aduce gratuit deseurile reciclabile (deseuri vegetale, din demolari, metale, polistiren, baterii si telefoane, ulei de bucatarie si de motor etc) in aceasta statie. De aici, deseurile pleaca spre firmele de recuperare.

La pranz am fost in vizita la Maison Familiale de la Mothe Achard.

Link:
http://www.formation-alternance-vendee-lamotheachard.com/mfr-la-motheachard

Seara ne-am intalnit cu cativa administratori de la MFR, pentru a pregati intalnirile de joi.


Joi, 30.03.2017

Joi dimineata am participat la Le Mans la Congresul Regional al MFR din Pays de la Loire. In cadrul congresului, a avut loc o masa rotunda cu tema “Antreprenoriatul in Franta si in lume”, cu participarea Domnilor Alain ALLINANT (presedinte al Cooperativei Agricole a Fermierilor din Loue), Eric Langlois (administrator al societatii Numero Sept din Verneil) si Dominique Ravon (presedinte al Federatiei Regionale a MFR des Pays de la Loire).

Linkuri:
http://www.societe.com/societe/cooperative-agricole-fermiers-de-loue-326979820.html
http://www.loue.fr
http://www.numerosept.fr

Primarul Mizilului, Domnul Silviu Negraru, si un reprezentant al partenerilor spanioli au inmanat diploma Europass catorva administrator MFR pentru dezvoltarea parteneriatelor internationale.

In timpul congresului, am fost contactati de cateva persoane, de la diverse MFR, care au avut deja contacte cu institutii din Romania (Targu Jiu, Buzau, Zizin). Toti si-au manifestat dorinta de a continua dezvoltarea de astfel de parteneriate.

Dupa amiaza am fost sa vizitam Salamandre – Unite de valorisation energetique, o centrala care genereaza energie electrica din gunoaie.

Link:
http://www.sivert.fr


Vineri, 31.03.2017

Vineri dimineata am avut, la Angers, la sediul Federation Regionale des MFR, o intalnire pentru concluzii si previziuni. Le-am propus cateva proiecte:
-stagii de formare Romania – Franta, pentru tinerii romani si francezi
-oferirea de suport pentru fostii elevi ai MFR, care doresc sa dezvolte o afacere in Romania
-dezvoltarea de contacte in Romania pentru MFR
-identificarea de oportunitati de colaborare intre firmele din Mizil si cele din zona de activitate economica de la Mothe Achard

Partea franceza a propus sa ne gandim la proiecte viitoare care sa implice cei trei parteneri din Romania, Franta si Spania.



Concluzii (provizorii):

1. Am gasit o deschidere totala si o dorinta enorma de a construi parteneriate durabile si profitabile. Am intalnit oameni de o calitate exceptionala.

2. Depinde de noi sa punem lucrurile in miscare. Va invit sa profitati din plin de usile care s-au deschis si sa propuneti proiecte, care sa duca la rezultate concrete. Primii pasi au fost facuti, dar ei nu au nici o valoare daca nu ii fructificam in viitor.

3. Eu am deja cateva proiecte in minte, dar lista ramane deschisa. Prin urmare, va invit sa imi trimteti ideile pe care le aveti si vom cauta impreuna mijloacele pentru a le pune in practica.


Minea Claudiu-Remus
claudiu.minea@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu