Discutam de cateva luni, la nivelul Primariei si Consiliului Local Mizil, despre restructurarea Salub, astfel incat sa poata functiona in conditii de eficienta. Desi suntem toti de acord unde vrem sa ajungem, avem pareri diferite asupra cailor de urmat. Inainte de a reorganiza sistemul, sunt cateva decizii care trebuie adoptate.
Decizia 1: curatenia stradala – la Salub sau la Primarie?
Opinia majoritara este ca aceasta activitate ar trebui sa ramana la Salub, fiind o activitate generatoare de profit, care acopera (macar in parte) pierderile generate de activitatea de colectare si transport gunoi. Primaria plateste Salub aproximativ 50.000 lei/luna pentru curatenia stradala (in perioada Romprest curatenia stradala costa chiar mai mult, in jur de 90.000 lei/luna). In lipsa activitatii de curatenie stradala, exista teama ca Salub s-ar indrepta rapid catre faliment.
O alta opinie, minoritara, este ca Primaria ar trebui sa preia activitatea de curatenie stradala, pe care sa o execute in principal cu persoanele de la ajutor social. Salub ar trebui sa se ocupe exclusiv de colectarea gunoiului si sa incerce sa ajunga la o activitate eficienta.
Decizia 2: cum organizam recuperarea materialelor recuperabile din deseuri?
Opinia majoritara este ca de aceasta activitate ar trebui sa se ocupe Salub, astfel incat recuperarea materialelor din deseuri sa devina o sursa de venit.
O alta opinie, din noi minoritara, este ca recuperarea materialelor ar trebui sa se faca, cel putin o perioada de timp, prin mijloace un pic atipice, incurajand persoanele fizice sa colecteze anumite materiale direct de la populatie si firme (doze, plastic, cartoane si hartie) si sa le predea firmelor de recuperare, lucru care se intampla deja la o scara redusa. Valoarea materialelor recuperate este relativ redusa in comparativ cu costurile colectarii lor.
In timpul vizitei din Franta din martie 2017, am avut ocazia sa vedem cum functioneaza sistemul francez. Desi nu exista termen de comparatie cu situatia de la Mizil, trebuie sa nu uitam ca nici acolo lucrurile nu au functionat peste noapte. Au fost necesari cateva zeci de ani pentru a ajunge de la o situatie similara a Mizilului la sistemul functional de azi.
Colectarea gunoiului trebuie pusa intr-un context mai larg, pentru ca nu este numai o problema a Salubului si nici macar a Primariei Mizil. O componenta fundamentala tine de educatie si de separarea deseurilor incepand de la populatie / firme. Oricat de performant ar deveni Salub, nu va reusi sa functioneze eficient fara sprijinul oamenilor din Mizil. Fara a fi pesimist si fara a fi o critica, vad o diferenta enorma intre dezinteresul mizilenilor si abordarea aproape fanatica a francezilor in gestionarea deseurilor.
La nivelul Primariei Mizil exista o intelegere exacta a situatiei actuale si actiunilor necesare. Dar, cu riscul de a ma repeta, trebuie sa spun ca e nevoie obligatoriu de implicarea cetatenilor. E o munca titanica care trebuie dusa pentru a explica oamenilor unde vrem sa ajungem. Trebuie facuta o combinatie de instrumente financiare de stimulare si de comunicare.
La acest moment, nu vad decat o persoana capabila de demareze acest proces lung si anevoios: primarul orasului Mizil, domnul Silviu Negraru. Are toate atuurile: stie ce este de facut, are un nivel de incredere ridicat pentru a fi ascultat de cetateni, este un bun comunicator si are ambitia de a face lucruri mari la Mizil. Mai trebuie doar sa considere prioritara activitatea de gestionare a deseurilor si sa ii aloce timp, pentru ca nu va putea fi rezolvata intr-o saptamana sau o luna.
O paranteza: stiu ca cei mai multi dintre cititori nu vor intelege urgenta acestui demers si vor obiecta ca sunt lucruri mai importante de facut. Sunt de acord: crearea de locuri de munca este importanta, infrastructura (scolara, de sanatate, drumuri etc) este importanta. Trebuie insa sa ne gasim timp si pentru problema gunoiului.
Saptamana viitoare va avea loc o sedinta extraordinara a Consiliului Local Mizil referitoare la Salub. Ar trebui ca sa se adopte toate deciziile necesare pentru construirea unui sistem eficient. Sfatul meu, pentru toti mizilenii, este de a se implica. Sprijiniti primaria,pentru ca e in interesul tuturor.
Daca nu ne vom implica, consecintele sunt clare: pe actualul sistem, Salub va intra in insolventa / faliment pana la sfarsitul lunii august 2017 (daca nu apare vreo situatie neprevazuta, care sa accelereze viteza caderii). Activitatea de colectare deseuri si de curatenie stradala va fi preluata de alt operator, ceea ce va duce la cresterea tarifelor si la o situatie similara cu cea de la apa si canal. Primaria va ridica din umeri la orice problema, iar operatorul va ignora cetatenii. Nu mai avem nevoie de inca o Hidro Prahova in Mizil.
Sunt multe de adaugat si multe de detaliat. Va invit sa comentati, sa va spuneti parerea si sa contribuiti cu sfaturi. Sunt sigur ca vor fi luate in considerare in sedinta Consiliului Local Mizil de saptamana viitoare.
Minea Claudiu-Remus
Consilier local