sâmbătă, 22 aprilie 2017

Despre colectarea gunoiului si o-tara-ca-afara. Plus situatia de la Salub.

Activitatea de colectare a gunoiului menajer a intrat in criza peste tot in Romania. Cresterea salariului minim cu 40% (de la 1050 lei/luna la 1250 lei/luna de la 1 mai 2016 si de la 1250 lei/luna la 1450 lei/luna de la 1 februarie 2017) si introducerea taxei la groapa de gunoi de 80 lei/tona (de la 1 ianuarie 2017) au adus firmele de salubritate in pragul falimentului. Salub Interserv, care oricum nu a stralucit niciodata in modul cum a fost gestionata, nu putea face exceptie.

Discutam de cateva luni, la nivelul Primariei si Consiliului Local Mizil, despre restructurarea Salub, astfel incat sa poata functiona in conditii de eficienta. Desi suntem toti de acord unde vrem sa ajungem, avem pareri diferite asupra cailor de urmat. Inainte de a reorganiza sistemul, sunt cateva decizii care trebuie adoptate.


Decizia 1: curatenia stradala – la Salub sau la Primarie?

Opinia majoritara este ca aceasta activitate ar trebui sa ramana la Salub, fiind o activitate generatoare de profit, care acopera (macar in parte) pierderile generate de activitatea de colectare si transport gunoi. Primaria plateste Salub aproximativ 50.000 lei/luna pentru curatenia stradala (in perioada Romprest curatenia stradala costa chiar mai mult, in jur de 90.000 lei/luna). In lipsa activitatii de curatenie stradala, exista teama ca Salub s-ar indrepta rapid catre faliment.

O alta opinie, minoritara, este ca Primaria ar trebui sa preia activitatea de curatenie stradala, pe care sa o execute in principal cu persoanele de la ajutor social. Salub ar trebui sa se ocupe exclusiv de colectarea gunoiului si sa incerce sa ajunga la o activitate eficienta.


Decizia 2: cum organizam recuperarea materialelor recuperabile din deseuri?

Opinia majoritara este ca de aceasta activitate ar trebui sa se ocupe Salub, astfel incat recuperarea materialelor din deseuri sa devina o sursa de venit.

O alta opinie, din noi minoritara, este ca recuperarea materialelor ar trebui sa se faca, cel putin o perioada de timp, prin mijloace un pic atipice, incurajand persoanele fizice sa colecteze anumite materiale direct de la populatie si firme (doze, plastic, cartoane si hartie) si sa le predea firmelor de recuperare, lucru care se intampla deja la o scara redusa. Valoarea materialelor recuperate este relativ redusa in comparativ cu costurile colectarii lor.


In timpul vizitei din Franta din martie 2017, am avut ocazia sa vedem cum functioneaza sistemul francez. Desi nu exista termen de comparatie cu situatia de la Mizil, trebuie sa nu uitam ca nici acolo lucrurile nu au functionat peste noapte. Au fost necesari cateva zeci de ani pentru a ajunge de la o situatie similara a Mizilului la sistemul functional de azi.

Colectarea gunoiului trebuie pusa intr-un context mai larg, pentru ca nu este numai o problema a Salubului si nici macar a Primariei Mizil. O componenta fundamentala tine de educatie si de separarea deseurilor incepand de la populatie / firme. Oricat de performant ar deveni Salub, nu va reusi sa functioneze eficient fara sprijinul oamenilor din Mizil. Fara a fi pesimist si fara a fi o critica, vad o diferenta enorma intre dezinteresul mizilenilor si abordarea aproape fanatica a francezilor in gestionarea deseurilor.

La nivelul Primariei Mizil exista o intelegere exacta a situatiei actuale si actiunilor necesare. Dar, cu riscul de a ma repeta, trebuie sa spun ca e nevoie obligatoriu de implicarea cetatenilor. E o munca titanica care trebuie dusa pentru a explica oamenilor unde vrem sa ajungem. Trebuie facuta o combinatie de instrumente financiare de stimulare si de comunicare.

La acest moment, nu vad decat o persoana capabila de demareze acest proces lung si anevoios: primarul orasului Mizil, domnul Silviu Negraru. Are toate atuurile: stie ce este de facut, are un nivel de incredere ridicat pentru a fi ascultat de cetateni, este un bun comunicator si are ambitia de a face lucruri mari la Mizil. Mai trebuie doar sa considere prioritara activitatea de gestionare a deseurilor si sa ii aloce timp, pentru ca nu va putea fi rezolvata intr-o saptamana sau o luna.

O paranteza: stiu ca cei mai multi dintre cititori nu vor intelege urgenta acestui demers si vor obiecta ca sunt lucruri mai importante de facut. Sunt de acord: crearea de locuri de munca este importanta, infrastructura (scolara, de sanatate, drumuri etc) este importanta. Trebuie insa sa ne gasim timp si pentru problema gunoiului.



Saptamana viitoare va avea loc o sedinta extraordinara a Consiliului Local Mizil referitoare la Salub. Ar trebui ca sa se adopte toate deciziile necesare pentru construirea unui sistem eficient. Sfatul meu, pentru toti mizilenii, este de a se implica. Sprijiniti primaria,pentru ca e in interesul tuturor.


Daca nu ne vom implica, consecintele sunt clare: pe actualul sistem, Salub va intra in insolventa / faliment pana la sfarsitul lunii august 2017 (daca nu apare vreo situatie neprevazuta, care sa accelereze viteza caderii). Activitatea de colectare deseuri si de curatenie stradala va fi preluata de alt operator, ceea ce va duce la cresterea tarifelor si la o situatie similara cu cea de la apa si canal. Primaria va ridica din umeri la orice problema, iar operatorul va ignora cetatenii. Nu mai avem nevoie de inca o Hidro Prahova in Mizil.

Sunt multe de adaugat si multe de detaliat. Va invit sa comentati, sa va spuneti parerea si sa contribuiti cu sfaturi. Sunt sigur ca vor fi luate in considerare in sedinta Consiliului Local Mizil de saptamana viitoare.


Minea Claudiu-Remus
Consilier local

luni, 10 aprilie 2017

Drum bun, Gica!

A fost una dinte cele mai remarcabile persoane pe care le-am intalnit vreodata. Cu o inteligenta sclipitoare si cu o integritate desavarsita, a fost un model pentru generatia mea. Am crescut alaturi de el, avandu-l ca reper pentru ceea ce inseamna alegerile drepte si dragostea nesfarsita pentru libertate.

Cand eram studenti, am petrecut alaturi de el multe seri in care ne-a slefuit mintile. Apoi viata ne-a dus pe drumuri diferite. Ne-am reintalnit acum 3 saptamani si am petrecut o dupa amiaza agreabila, depanand amintiri din trecut si facand planuri pentru viitor. M-am bucurat enorm, gandindu-ma ca vor mai urma multe astfel de momente. Fara sa stim, a fost ultima data cand ne-am vazut.

A plecat pe alt drum si traim, din nou, senzatia ca de azi suntem mai saraci...

Drum bun, Gica! Dumnezeu sa te aiba in paza!

Minea Claudiu-Remus
Presedinte PNTCD Mizil

sâmbătă, 8 aprilie 2017

Informare vizita Franta 27-31 martie 2017

Luni, 27.03.2017

Plecare Bucuresti, sosire Nantes. La aeroport ne-a asteptat Yannick Barthélémy de la Federation Regionale des MFR des Pays de la Loire. Seara am facut impreuna cu el o trecere in revista a programului din zilele urmatoare.


Marti, 28.03.2017

La ora 10 ne-am intalnit cu consulul onorific al Romaniei la Nantes, Doamna Diana Dauphin Lazare. La intalnire au participat si Domnii Yannick Barthélémy, Dominique Ravon si Yves-Marie Heulin. Am discutat despre oportunitatile din zona Nantes pentru firmele mizilene. Doamna consul ne-a sugerat sa participam la targul pentru industrie si subcontractari, care are loc la Nantes o data la fiecare 2 ani.

Am discutat apoi despre formarea prin alternanta din Franta si despre posibilitatile de a invata din experienta franceza.

In final, am convenit sa trimitem o prezentare a Mizilului, a oportunitatilor dim Mizil si a punctelor de interes pentru comunitatea mizileana.

Link:
http://www.consulat-roumanie-nantes.fr

Dupa amiaza am vizitat fostele santiere navale din Nantes, care au fost transformate intr-o zona pentru evenimente culturale si pentru petrecerea timpului liber. O parte din fostele santiere au fost transformate intr-o zona de distractie, cu masini create pornind de la cartile lui Jules Verne (Machines des Nantes).

Link:
http://www.lesmachines-nantes.fr

Seara am luat cina cu partenerii francezi si spanioli, la o masa rotunda cu tema ” Dezvoltarea economica a unei intreprinderi mici in mediul rural. Transmiterea meseriilor, ucenicie in intreprindere si politica de formare deschisa spre Europa”.

Gazda noastra, Jean-Marie Pellerin, este fondatorul unui hotel si a mai multor restaurante in Franta. Restaurantul la care am fost gazduiti se numeste ”Le 7 de table” si este organizat in jurul conceptului de restaurant-crama. Proprietarul este dedicat formarii prin alternanta, motiv pentru care o parte importanta din personal este din randul persoanelor aflate in formare (studiu+practica).

I-am propus Domnului Pellerin sa includa in oferta de peste 800 de vinuri ale cramei si vinuri din zona Mizil. A fost de acord, urmand ca in perioada urmatoare sa ii trimitem mostre. Asupra acestui subiect voi reveni cu mai multe informatii.

Link:
http://www.restaurant-cave-le7detable.fr


Miercuri, 29.03.2017

Miercuri dimineata am fost sa vizitam zona de activitatea economica de La Mothe Achard. Am fost primiti de reprezentanti ai Communaute des Communes de la Mothe Achard, ai asociatiei intreprinderilor si ai MFR de La Mothe Achard. Am facut o vizita a zonei industrial, apoi am mers sa vizitam intreprinderea SMOM, societate specializata in conceperea si fabricarea de utilaje de presare, cu sediul in Franta si cu filiale in Cehia, China si Maroc, avand ca principali clienti firme producatoare de automobile (PSA, Nissan).

Link:
http://www.smom-diemaker.eu

Tot in zona de activitate economica, am vizitat o statie de transfer a deseurilor. Cetatenii pot aduce gratuit deseurile reciclabile (deseuri vegetale, din demolari, metale, polistiren, baterii si telefoane, ulei de bucatarie si de motor etc) in aceasta statie. De aici, deseurile pleaca spre firmele de recuperare.

La pranz am fost in vizita la Maison Familiale de la Mothe Achard.

Link:
http://www.formation-alternance-vendee-lamotheachard.com/mfr-la-motheachard

Seara ne-am intalnit cu cativa administratori de la MFR, pentru a pregati intalnirile de joi.


Joi, 30.03.2017

Joi dimineata am participat la Le Mans la Congresul Regional al MFR din Pays de la Loire. In cadrul congresului, a avut loc o masa rotunda cu tema “Antreprenoriatul in Franta si in lume”, cu participarea Domnilor Alain ALLINANT (presedinte al Cooperativei Agricole a Fermierilor din Loue), Eric Langlois (administrator al societatii Numero Sept din Verneil) si Dominique Ravon (presedinte al Federatiei Regionale a MFR des Pays de la Loire).

Linkuri:
http://www.societe.com/societe/cooperative-agricole-fermiers-de-loue-326979820.html
http://www.loue.fr
http://www.numerosept.fr

Primarul Mizilului, Domnul Silviu Negraru, si un reprezentant al partenerilor spanioli au inmanat diploma Europass catorva administrator MFR pentru dezvoltarea parteneriatelor internationale.

In timpul congresului, am fost contactati de cateva persoane, de la diverse MFR, care au avut deja contacte cu institutii din Romania (Targu Jiu, Buzau, Zizin). Toti si-au manifestat dorinta de a continua dezvoltarea de astfel de parteneriate.

Dupa amiaza am fost sa vizitam Salamandre – Unite de valorisation energetique, o centrala care genereaza energie electrica din gunoaie.

Link:
http://www.sivert.fr


Vineri, 31.03.2017

Vineri dimineata am avut, la Angers, la sediul Federation Regionale des MFR, o intalnire pentru concluzii si previziuni. Le-am propus cateva proiecte:
-stagii de formare Romania – Franta, pentru tinerii romani si francezi
-oferirea de suport pentru fostii elevi ai MFR, care doresc sa dezvolte o afacere in Romania
-dezvoltarea de contacte in Romania pentru MFR
-identificarea de oportunitati de colaborare intre firmele din Mizil si cele din zona de activitate economica de la Mothe Achard

Partea franceza a propus sa ne gandim la proiecte viitoare care sa implice cei trei parteneri din Romania, Franta si Spania.



Concluzii (provizorii):

1. Am gasit o deschidere totala si o dorinta enorma de a construi parteneriate durabile si profitabile. Am intalnit oameni de o calitate exceptionala.

2. Depinde de noi sa punem lucrurile in miscare. Va invit sa profitati din plin de usile care s-au deschis si sa propuneti proiecte, care sa duca la rezultate concrete. Primii pasi au fost facuti, dar ei nu au nici o valoare daca nu ii fructificam in viitor.

3. Eu am deja cateva proiecte in minte, dar lista ramane deschisa. Prin urmare, va invit sa imi trimteti ideile pe care le aveti si vom cauta impreuna mijloacele pentru a le pune in practica.


Minea Claudiu-Remus
claudiu.minea@gmail.com

joi, 6 aprilie 2017

Buget Oras Mizil 2017

Azi a avut loc sedinta Consiliului Local Mizil pentru adoptarea bugetului pe 2017. M-am dus increzator ca vom avea o dezbatare despre prioritati si proiecte pentru Mizil si mizileni. Ma asteptam la o atmosfera electrizanta si plina de energie, care sa duca la proiecte pentru oras, transpuse in bugetul local.

Nimic din toate astea. A fost o atmosfera sumbra si fara energie.

Ca o prima observatie, nu a existat nici o dezbatere publica pe marginea bugetului. Mai mult, cu exceptia consilierilor din comisia de buget-finante, ceilalti consilieri nu au avut acces la buget decat in aceasta dimineata.

Trecand la dezbaterea bugetului in consiliul local, directorul economic, Doamna Daniela Dinu, ne-a citit raportul de specialitate. Dupa citirea lui, am inceput sa pun intrebari referitoare la cifrele din buget, la care mi-a raspuns pe un ton iritat, facand trimitere la buget. Nimeni nu a mai avut intrebari sau nelamuriri. S-a trecut pe repede inainte la votare si bugetul a fost votat cu 13 voturi pentru si 1 impotriva (al meu).

Si bugetul pe 2017 se invarte in jurul vechii teorii a "orasului sarac". Cea mai mare parte a cheltuielilor merg pentru functionarea primariei si a institutiilor din subordine. Investitiile sunt reduse (2.726.340 lei, din care investitii lucrari noi de 80.000 lei). Pentru a avea un termen de comparatie, Europe Direct, o institutie absolut inutila, este finantata in 2017 cu 62.000 lei de la bugetul local.

A fost o sedinta dezolanta, in care Consiliul Local Mizil s-a complacut in statutul de anexa a executivului. Din pacate, am ratat o ocazie importanta de a vorbi despre viitorul Mizilului, despre planuri de dezvoltare si despre cum putem folosi resursele bugetului in folosul orasului.

Minea Claudiu-Remus
Consilier local CL Mizil